Πρώτο σχόλιο για τον «Νηκτικό νου»


Του Αντώνη Περιβολάκη

Βασίλης Ρούβαλης, Νηκτικός νους, Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2001

Ο Βασίλης Ρούβαλης είναι φιλόλογος, δημοσιογράφος, μεταφραστής – επιμελητής βιβλίων και ασχολείται με την ποίηση. Ο Νηκτικός νους είναι όχι μόνο η πρώτη του ποιητική συλλογή, αλλά είναι και εξαιρετικά προσεγμένη.

Τα ποιήματα του Ρούβαλη δεν είναι ποιήματα προς κατανάλωση. Είναι τα ποιήματα του μοναχικού ποιητή που ψαχουλεύει τον κόσμο μέσα από τα μνημεία του, το Είναι μέσα από τον αέρα, τη θάλασσα, τα μάτια των ανθρώπων. Είναι ο άνθρωπος χωρίς όραμα, χωρίς όνειρο. Βρίσκεται σε μια εναγώνια αναμονή. Το χάδι το ευγενικό πάνω στα πράγματα και μετά η επιστροφή στη μελαγχολία, στην ανάμνηση, στην αναζήτηση του έρωτα (ή καλύτερα της ιδέας του έρωτα), η επιστροφή στο εγώ. 

Στην ποίηση του Ρούβαλη απουσιάζουν οι ενέργειες, σπανίζουν τα ρήματα, απουσιάζει το μέλλον ως χρόνος μιας και είναι αποτέλεσμα πράξεων. Υπάρχει το βλέμμα εμβαπτισμένο μέσα στον κόσμο με μια αδιόρατη προσδοκία να τον εμπλουτίσει μέσω της ποίησης. Ο Ρούβαλης είναι δεξιοτέχνης στη χρήση της γλώσσας, δεινός γνώστης του πλούτου της, και νοηματοπλάστης. Λιτός, όπως θα τον ήθελε η Θεία Ποιητική Οικονομία, διαπιστώνει μάλλον δίκαια ότι στον έρωτα δεν υπάρχει δεύτερο πρόσωπο

Είναι σίγουρο πως στο μέλλον θα ακούσουμε ξανά γι' αυτόν.

Δημοσίευση στην εφημ. Πυξίδα της Πόλης (Χανιά), την 1η Μαΐου 2002. Παραπομπή εδώ

 

web site by WeC.O.M.
©