Η Κορώνη του Βασίλη Ρούβαλη


Της Μαρίας Νίκα
 
Βασίλης Ρούβαλης, Κορώνη, μικρό οδοιπορικό, (.poema..) εκδόσεις 2007
 
Με τον τίτλο «Κορώνη, Μικρό Οδοιπορικό», οι εκδόσεις «Poema» παρουσιάζουν μια έκδοση του Κορωναίου στην καταγωγή συγγραφέα και δημοσιογράφου Βασίλη Ρούβαλη.
 
«Ένα βλέμμα στο μυστηριακό παρελθόν της Κορώνης. Η μικρή καστροπολιτεία στην άκρη του Μεσσηνιακού Κόλπου συνεχίζει ν' αναπνέει με όλα τα χρώματά της ανέπαφα, με τη μνήμη των χθεσινών και των σημερινών κατοίκων της, με το βλέμμα της στο μέλλον. 

Το διήγημα του Βασίλη Ρούβαλη αποτολμά μια σύντομη περιήγηση στη μεσαιωνική της ταυτότητα, περιπλέκοντας τα ιστορικά πρόσωπα (τους ναυάρχους και τους στρατηγούς, τον Βενετό Δόγη και τους ανώνυμους υπερασπιστές του κάστρου) με τη λογοτεχνική φαντασία. Η λευκοντυμένη σημερινή Κορώνη, με τις κόκκινες κεραμιδωτές σκεπές και τους ελαιώνες για στολίδια, ξεπροβάλλει από μακριά, όμορφη και αινιγματική στα μάτια των περαστικών. 

Σ' αυτόν τον τόπο όμως, όπως ακριβώς στην “αδελφή” Μεθώνη (τα “δυο μάτια της Βενετιάς στη Μεσόγειο”), δεν έχουν πάψει ν' αναμειγνύονται οι ντόπιες και οι ξένες λαλιές, οι χρονολογίες γεμάτες πολέμους και ειρηνικές περιόδους, προσδοκίες και ευημερία. Κι όσοι περνούν από εκεί, σταματούν να τη χαζέψουν, να τη τριγυρίσουν, να τη γνωρίσουν για να έχουν να λένε αργότερα για μια ξεχωριστή, γραφική πολίχνη, που όσο στο βλέμμα κι αν χωρά τόσο ο νους δε βάζει για τη σπουδαία ιστορία της».
 
Η σύντομη λογοτεχνική αφιέρωση σ’ αυτή την Κορώνη από το συγγραφέα συμπληρώνεται από τέσσερις χαρακτηριστικές γκραβούρες (χρονολογημένες από το 16ο έως το 19ο αιώνα). Την πολυτελή έκδοση της κασετίνας (σκληρό εξώφυλλο) συνοδεύει το DVD με απεικονίσεις της σύγχρονης πόλης από το φακό του φωτογράφου Σπύρου Κατωπόδη, υπό τη συνοδεία ήχων από το έργο “Quattro Staggioni” του Antonio Vivaldi. Η έκδοση είναι τετράγλωσση: εκτός από τα ελληνικά, στα ιταλικά (από τον Maurizio De Rosa), τα γερμανικά (από την Birgit Hildenbrand) και τα αγγλικά (από τη Vivien Nilan).
 
Κεντρική διάθεση: Χρυσοβαλάντη Λευτάκη, βιβλιοπωλείο “Χαρτί και Μολύβι”, Κορώνη Μεσσηνίας.
 
Δημοσίευση στην εφημ. Θάρρος (Μεσσηνίας), 20 Ιουνίου 2007. Παραπομπή εδώweb site by WeC.O.M.
©